An introverted view

An introverted view

Residential and commercial building
Katrineholm, Sweden

In short

Stortorget, the rectangular main square of Katrineholm has a missing side open towards the railway station, so a competition was launched to gather proposals to fill this gap with a new commercial and residential building. MIRO’s project aims to harmonically integrate in the downtown urban morphology an authentically contemporary architectural object. The massing has been therefore obtained by extracting four cross sections from existing twentieth century buildings with the typical pitched roof selected in the surrounding and extruding them as pure volumes. The regular structural cage evolved the mass into a modular shelf generating the commercial porch on the first two floors and a terrace system for the upper storeys apartments on the square side, while on the back the bas-relief effect shrunk into smaller openings caused by the north facing and the noisy presence of the railroad.
The apartments have a very strong relationship with their external loggias: a seamless floor treatment and fully collapsable glazed doors do so that in the short but enjoyable Swedish summer the border between inside and outside can completely disappear allowing the tenants to expand their daily domestic lives in the open air.

Image gallery
1/9
Image gallery